Barangolás Európában

Hétfőn tovább folytatódott a „Barangolás Európában”, ezúttal a felső tagozaton, az emeletes iskolában. A nap Nóra néni Power Point bemutatójával kezdődött, melyben megmutatta mai úti célunkat, Hollandiát, azon belül is Amszterdamot. A gyerekek megtudták, hogy Amszterdam a biciklisek paradicsoma, „Észak Velencéje”. Hollandia híres a tulipánokról, a virágpiacokról és a szélmalmokról is. Van Gogh ennek az országnak a nagy festője, s a sajtgurításnak is nagy hagyományai vannak. Ennek megfelelően a diákok ma ügyességi versenyen mutatkoztak be a kerékpárjukkal együtt, a pályát Tóth tanár úr és Bodzás tanár úr építette meg. Edit néni irányításával hajtogattak tulipánt és szélforgót is, amiben Anna néni és Mariann néni is segített nekik. Mi is megrendeztük a saját „sajtgurító” versenyünket, de építettünk gátat, s azt meg is védtük a kártevő nyulaktól.

A gyerekek jól szórakoztak a mai nap folyamán. Holnap Finnországban folytatjuk utazásunkat!

Kedden Finnországba látogattunk el. Reggel újra egy PPT bemutatón keresztül ismerkedtek meg a gyerekek az 1000 tó országával, hagyományaival. Ennek megfelelően a mai programokat is a rokonainkhoz kötöttük. Az autó – motor sportokban jeleskednek a finnek, így Forma1-es világbajnokaik tiszteletére mi is megrendeztük a saját gyorsasági versenyünket. Nálunk a közlekedési eszköz a talicska volt, a boxutcában a „gumicsere” annyi, hogy a versenyzők helyet cseréltek a járműben. Versenypályánk alkalmas volt egy másik jelentős finn hagyomány felelevenítésére is. A finnek minden évben megrendezik a „feleségcipelő” bajnokságukat. Nálunk feleségek híján a gyerekek egymást cipelve versenyeztek, s mondhatom nagyon élvezték. Rendeztünk még „éjszakai” horgászversenyt, vagyis bekötött szemmel kellett a halakat kifogniuk a diákoknak a „tóból”. Pihenésképp ellátogatott hozzánk a Mikulás, s mivel nagyon meleg van a gyerekek megtervezték a nyári viseletet számára. A program zárásaként szigetfoglaló játékot játszottunk, nálunk a szigeteket karikák helyettesítették, valamint a szovjet – finn háború emlékére számháborúztak egyet diákjaink.

Európai barangolásunk harmadik napján Svédországba látogattunk. A nap kezdetekor Nóra néni ppt bemutatóján keresztül megismerkedtek a gyerekek Svédország nevezetességeivel, érdekességeivel. A svédekről az emberek többségének a vikingek jutnak eszébe, így a mai napot a viking hagyományok köré szerveztük. Ennek szellemében a gyerekek híres svéd zenékre először páros „síelési” tudományukat mutatták be, majd a viking szokásokat követve útjára bocsátottuk DIÁI Mackó hajóját, melyet a tiszteletadás jeleként „tüzes” nyíllal kellett eltalálni.

A harci szellem és az izmok erősítését sáncépítéssel folytatták a gyerekek, ahol is az egyik csapat által kartondobozokból épített sáncot, a másik csapatnak Thor kalapácsával kellett lerombolni.

Svéd szokás szerint mi is hangos kiabálással vezettük le a feszültséget pontosan 10 órakor.

Egy viking pajzs nélkül nem lehetett igazi harcos, így a gyerekek elkészítették az ellenség elrettentésére saját pajzsukat, melynek jó hasznát vették a vízibomba csatában.

Ezzel zártuk a napot, de előtte még a legbátrabb viking harcosok és harcosnők egy bubuc-harcban mérték össze erejüket.

Csütörtöki úticélunk a Monacoi Hercegségbe vezetett, Monacoba.

A reggelt a szokásos ppt-vel indítottuk, ahol a gyerekek képet kaphattak Európa második legkisebb városállamáról. Természetesen a kaszinók és az autóversenyzés mindenkinek eszébe jutott.

A szervező pedagógusok is ezen a vonalon gondolkodtak, reggel Anna néni és Mariann néni aszfaltkrétát ragadott, az iskolai udvarra élő társasjáték táblákat varázsoltak.

Barangolásunk Európában a mai napon Spanyolországban véget ért.

Pénteken a reggelt az utolsó ppt-vel kezdtük, de volt olyan, aki már készült Spanyolországra, mert Real Madridos nadrágban jött, Tóth tanár úr pedig megmutatta eredeti Real Madridos szurkolói sálját.

Ezen a héten a fiúk voltak többségben, így egyértelmű volt, hogy a El Clasico nem maradhat el.

Először a bátor versenyzők ügyességi feladatok sorozatán keresztül egyénileg mutathatták meg, méltóak-e a nagy versenyre.

Egy kis pihenő után pedig testközelben élvezhették a palotai bikafuttatást, amely bár kevesebb versenyzőt vonzott, mint a pamplonai, de nem volt kevésbé izgalmas.

Bár a legyőzhetetlennek hitt spanyol Armada elpusztult, a gyerekek egy torpedó csatában mutatták meg, hogy szárazföldi körülmények között egy vízi csata nem lehetetlen.

A napot a nagy verseny zárta, az El DIÁI-t mindenki nyertesen hagyhatta el.

Az élő Ki nevet a végénben nemcsak a végén volt nevetés, hanem közben is ahogyan bosszankodás is, ha valamelyik „bábu” visszakerült a start mezőre. Végül a Narancssárga csapat bábui állhattak a győzelmet jelentő körökbe.

Némi pihenő után folytatódott az élő játékok sora egy fergeteges csocsópartival vagy Kígyók és létrák társasjátékkal.

A melegtől és a mozgástól elfáradva a délelőtt fennmaradó részében különböző társas- és kártyajátékok közül választhattak a gyerekek.

Barangolás Európában – alsó tagozat

2022. június 20-án kezdetét vette a Barangolás Európa nagyvárosaiban rendezvényünk első hete, amelyre alsó tagozatos tanulóinkat vártuk.
Első nap Budapestre „látogattunk el” a gyerekekkel, ahol a főbb nevezetességek közül a Fővárosi Állat- és Növénykertben barangoltunk. Miután belebújtak néhány állat szerepébe, ők maguk készítettek el egy halat és egy kígyót a hétfői nap emlékére.
Kedden Rómában folytatódott az utazás. Megismerkedtünk Róma belvárosával, majd egy régészeti ásatáson vehettek részt a gyerekek. Ezután gladiátorokkal, római képeslapokkal és mozaikokkal foglalkoztunk.
Szerdán Londonba utaztunk, ahol a Globe Színház történetével ismerkedtünk meg, ezért színészek és színésznők bőrébe bújhattak a gyerekek. Szituációs játékokat játszottunk, majd parókákat és jelmezeket próbálhattak a tanulók.
Csütörtökön a szerelem városába, Párizsba kirándultunk. Egy rövid ismertető után csapatokat alakítottunk, majd gall játékokon vehettek részt a gyerekek. A verseny után filmnézéssel telt a délelőtt.
A pénteki napon Athénba látogattak el diákjaink. Olimpiát ugyan nem rendeztünk nekik, de azért ismét összemérhették ügyességüket.