Ültess egy fát!

Kedves Szülők!
Kedves Gyerekek!
Intézményünk 2012 óta méltón viseli az Örökös ökoiskolai címet. Céljaink: értéket képviselni, elkötelezettséget, állandóságot biztosítani az egészséges életmód, a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés területén.
A Csanádpalotai Korszerű Iskola Megteremtéséért Alapítvány is elhivatott támogatója, segítője a fenntartható fejlődésnek.
Iskolánk nem fiatal (165 éves), így az ültetett fák is kiöregednek vagy kiöregedtek. A fák ültetése, pótlása évek óta hagyomány iskolánkban, ám egyre nehezebben tudjuk beszerezni a növényeket. Az alapítvány a felajánlások mellett pályázatírás útján igyekszik támogatni iskolánk fásítási programját.
Örömmel értesítjük Önöket, hogy az alapítvány pályázatot nyújtott be az iskolaudvarok parkosítására, melyet a mai nappal a nyertes pályázatok között üdvözölhetünk.
Hamarosan egy szakértői csapat veszi fel velünk a kapcsolatot. 10 fát és 20 bokrot ültetünk majd el, figyelembe véve, hogy milyen bokor- és fafajták a legmegfelelőbbek a helyi adottságoknak.
Az esztétikai szépség mellett fontosnak tartjuk, hogy olyan cserjék és fák vessék meg gyökereiket iskolánk udvarain, amelyek ehető terméseket hoznak, hogy ezeket iskolai keretek között a gyerekekkel fel tudjuk dolgozni, vagy frissen el tudjuk fogyasztani.
A cserjéket és a fákat tanulóink és az alkalmazotti közösség fogja gondozni. A növények terméseit különböző módon/eljárással tervezzük felhasználni. Az egészséges életmód szélesítése mellett, egy esetleges Gyümölcsprogram kidolgozását is tervezzük.

„Aki fát ültet, bízik a jövőben.”

„Aki fát ültet, bízik a jövőben.” – akár ez is lehetne a mottója annak az Öko-kezdeményezésnek, amelynek apropóján 2022. november 7-én másodikos kisdiákjaink, szüleikkel együtt az Ovisuli udvarán összegyűltek. A délután folyamán ugyanis -hagyományteremtő szándékkal-, ünnepélyes keretek között két korán érő meggyfa – csemetét ültettek el iskolaépületük udvarán (melyeket Némedi Tibor és Némediné Bornemissza Anikó ajánlottak fel az osztály számára). Másodikosaink ezáltal – még ha csak szimbolikusan is – de maguk is örökre gyökeret vertek intézményünkben, s ha a két kis fa néhány hónap múlva levélbe és virágba borul, közös múltjuk mellett közös jövőjüket is szimbolizálja majd. Kis Öko-iskolásainknak a fák mellett a talajba rögzített – Bozsik Gergő által készíttetett, az ültetés tanévét és az ültető osztályt jelölő – dísztábla is maradandó emléket állít. Az osztályfa ültetésében – Máté György, Veréb Gábor és Zielbauer Gábor mellett – a második osztályosok is lelkesen segédkeztek, magukra vállalva a gyümölcsfák körüli föld tömörítésének és a csemeték locsolásának feladatát.
Bízunk benne, hogy lelkesedésük a jövőben sem csökken majd, s a csemete gondozása által megtanulják, mennyi odafigyelés és törődés szükséges ahhoz, hogy egy fiatal, sérülékeny növény megerősödjön és megmutassa igazi szépségét. Meg kell majd küzdenie a rá váró nehézségekkel (tűző nap, szárazság, fagyok és viharok) ugyanúgy, ahogyan másodikos diákjainak is hosszú időre lesz szükségük, hogy megvívják saját harcaikat, kibontakoztassák tehetségüket és megtalálják helyüket a nagyvilágban.
Örökös ökoiskolaként a jövőben is arra fogunk törekedni, hogy diákjaink már a legelső évektől sajátítsák el a környezetünkért való felelős viselkedés alapjait, hiszen ha jó példákat látnak a környezetünk védelmére és ápolására, akkor felnőttként majd ők maguk is példát mutatnak az őket követő generációk számára.
Köszönjük, hogy az említett szülők önzetlen felajánlásaikkal, a családtagok pedig az eseményen való megjelenésükkel és aktív részvételükkel támogatták az osztályban tanító pedagógusok – Luczóné Hati Judit és Maczelkáné Szabó Mária – kezdeményezését, s reméljük, hogy iskolánk több kis közössége is követni fogja példájukat, felismerve a klímaváltozás megállításában való érintettségüket és személyes felelősségüket.