Sajátos nevelési igényű gyerekek térségi szépíróversenye

2023. március 24-én második alkalommal adott otthont iskolánk az alsó tagozatos sajátos nevelési igényű tanulók számára rendezett térségi szépíró versenynek. A hiánypótló megmérettetést egy évvel ezelőtt azzal a céllal hívta életre intézményünk, hogy a mai felgyorsult, digitalizált világban egyszerre hívjuk fel a figyelmet a kézírás fontosságára, miközben pozitív megerősítést adunk a tanulási nehézségekkel küzdő SNI gyermekek számára is.
Az idei versenyen a tankerület térségi intézményeinek 12 kisdiákja (a benevezett versenyzők közül többen betegség miatt nem tudtak megjelenni) évfolyamonként mérte össze íráskészségét, oly módon, hogy 30 perc alatt az osztályfokuknak megfelelő vonalazású lapon, korosztályuknak megfelelő mennyiségű nyomtatott szövegről másoltak, legszebb kézírásukkal. A végső elbírálásnál nem csak a tanulók írásképe, de az adott idő alatt sikeresen lemásolt szöveg mennyisége és a gyermekek helyesírása is döntő szerepet játszott. A versenyzők – hagyományainkhoz hűen – előre kihúzott sorszámokkal versenyeztek, s a számok mögött rejlő neveket csak a sorrend felállítása után ismerhette meg a zsűri.
Az írásmunkák elbírálásának nehéz feladatára három nyugdíjas tanítónkat (Fülöpné Borsos Ágnest, Kis Lászlónét és Vass Sándornét) kérte fel intézményünk, akik örömmel tettek eleget a felkérésnek, majd a kézírások alapos kielemzése és hosszas tanakodás után a következő módon rangsorolták a versenyzőket:
2. osztály:
I. helyezett: Báthory Tamás (Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
II. helyezett: Bodócsi Zalán Áron (Makói Katolikus Általános Iskola és Óvoda)
III. helyezett: Török Antal Krisztofer (Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola, Makó)
3. osztály:
I. helyezett: Hajdú Mira (Földeáki Návay Lajos Általános Iskola Földeák)
II. helyezett: Fodor Viktor (Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola, Makó)
III. helyezett: Urbán Tamás (Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
4. osztály:
I. helyezett: Pataki Róza Lujza (Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola)
II. helyezett: Mónus Nikoletta Renáta (Földeáki Návay Lajos Általános Iskola Földeák)
III. helyezett: Nagy Álmos (Csanádpalotai Dér István Általános Iskola)
Ebben a tanévben iskolánk Nagy Álmos (Máté-Fehér Anna tanítványa) személyében egyetlen alsós tanulót nevezett a versenyre, aki tisztes helytállásának köszönhetően nagy örömünkre idén is dobogós helyezéssel zárta a megmérettetést. Gratulálunk neki és valamennyi díjazottnak, valamint az őket felkészítő tanító néniknek! Emellett köszönjük a színvonalas szervezést Luczóné Hati Judit alsós munkaközösség – vezetőnek, akit tanítótársai és az iskola ügyviteli személyzete segítettek a több hetes előkészítő munka és a verseny zökkenőmentes lebonyolítása során.
Hálásan köszönjük a tankerület anyagi támogatását, aminek köszönhetően jutalomkönyvekkel, apró ajándékokkal és finomságokkal gazdagodva, egyetlen versenyző sem távozhatott üres kézzel intézményünkből.
Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk köszönetet mondani a gyerekek és felkészítőik vendéglátásához biztosított házias süteményekért a Fészek Klub tagjainak, valamint a versenyzők jutalmait egy-egy tábla csokoládéval kiegészítő Fekete Irénnek (iskolánk volt gyógypedagógusának).

Sajátos nevelési igényű tanulók térségi szavalóversenye

Idén második alkalommal rendeztük meg iskolánkban a Sajátos nevelési igényű tanulók térségi szavalóversenyét. A Makói Általános Iskola és AMI Almási Tagintézménye, a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola valamint a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskola tanulói és tanárai tisztelték meg versenyünket részvételükkel. Iskolánkat Babrányi Róbert és Balog Bianka képviselte.
A zsűri dicséretben részesített minden résztvevőt a tisztes helytállásért, Ádókné Debreczeni Ilona a zsűri elnöke értékelésében külön kiemelte, hogy mindenki hibátlanul elmondta versét és ügyesen szerepelt, pedig a kamaszkorban ez kifejezetten nehéz feladat.
A versenyen a következő eredmények születtek:
Az 5-6. osztályos korcsoportban:
1. helyezett lett: Köblös Fanni
2. helyezett lett: Sólya Lili Patrícia. Ők mindketten a Makói Általános Iskola és AMI Almási Tagintézményéből érkeztek. Felkészítő nevelőjük: Pallagi Beáta
3. helyezett lett: Fodor Lili. Lili a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola tanulója. Felkészítő nevelője: Lakatos-Tóth Anna
Különdíjat kapott: Horváth Brendon Antal, aki a Szignum Kéttannyelvű Egyházi Általános Iskolából érkezett. Felkészítő tanára: Dóczi Laura.
A 7–8. osztályos korcsoportban:
1. helyezést ért el: Galgóczi Erik László. Ő a Makói Általános Iskola és AMI Almási Tagintézményéből érkezett. Felkészítő tanára: Kiss Józsefné.
2. helyezett iskolánk tanulója Balog Bianka lett. Biankát Bodzásné Bozó Mariann tanárnő készítette fel a versenyre.
3. helyezést ért el: Lajtár Ramóna, aki a Szikszai György Református Óvoda és Általános Iskola tanulója. Felkészítő tanára: Geráné Nagy Katalin.
A nagyoknál a különdíjat Nagy-György Tamás kapta, akit Lakatos-Tóth Anna tanárnő készített fel a versenyre.
Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak!