Nyugdíjba vonuló pedagógusainkat köszöntöttük

Ádókné Debreczeni Ilona és Csókási Nándorné volt pedagógusainkat köszöntöttük nyugdíjba vonulásuk alkalmából ma délután iskolánk magyar tantermében. Ilike néni és Manyika néni hosszú éveken át nevelték, tanították az iskolánk falai között felnövekvő ifjúságot. Bodzásné Bozó Mariann tanárnő, köszöntötte elsőként az ünnepelteket. A két kedves pedagógusunk életútját Szabó Zsuzsanna iskolánk intézményvezetője mondta el. Meglepetésként Bíró Petra és Szakács Lara (volt tanítványaink) egy verssel búcsúztak el volt osztályfőnöküktől. Ezek után diákjaink: Balog Bianka (8. o.) és Barancsik Vendel (7. o.) szavalatát hallgattuk meg. Bodzás tanár úr: Manyika néni, én ezt nem értem című írását Arany Bence (7. o.) tolmácsolásában hallhattuk, majd tanár úr Ilike néni, én ezt nem értem című művét Miksi Lionel (7. o.) mondta el. Bodzás István Boldizsár betegsége miatt hangfelvételt küldött. Ő Bodzás István: Magyarázom a bizonyítványom című művét tolmácsolta a hallgatóságnak. A köszöntés egy képes összeállítással zárult. A kisfilmet Borovics Nóra tanárnő állította össze Ilike néninek és Manyika néninek. Nyugdíjas pedagógusaink megvedégelték kollégáikat a jeles esemény alkalmából.
Iskolánk dolgozói, pedagógusai és diákjai nevében kívánunk nagyon hosszú, egészségben gazdag, boldog nyugdíjas éveket!

Dér-nap

Iskolánk rajzpályázatot hirdetett meg Dér István emlékére.
A rajzpályázat különdíját, egy értékes ajándékcsomagot Koczka Réka 5. osztályos festőpalántának ítélte a zsűri, melyet Lajkó Istvánné, csanádpalotai származású festőművész ajánlott fel. Erzsike személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen, de lélekben velünk volt.
A különdíj felajánlása mellett néhány soros levéllel is megajándékozott bennünket:
„Tisztelt Csanádpalotai Dér István Általános Iskola!
Nagyon köszönöm a meghívást és hogy elfogadták a támogatásomat. Szívesen teszem. Én is emlékszem az első általános iskolai rajz pályázatomra. Itt Szegeden vehettem át anno az OTP felajánlott díját.
Büszke vagyok a szülővárosomra és hálás vagyok, hogy helyet ad a kiállításomnak. Dér Istvánt sajnos nem ismerhettem személyesen, de sokat hallottam róla. Anyukám iskolatársa volt, és a tanáraimat tanította a Főiskolán. Művészeti vezetőnk Pataki Ferenc festőművész a kortársa volt. Hát így találkoznak a szálak az életben.
Mindenkinek jó munkát kívánok!
Alkotói üdvözlettel:
Lajkóné Balogh Erzsébet”

Dér-nap

Kiállítás
A Csanádpalotai Dér István Általános Iskola falai közül indulva számos tanítványunk megmutatta, hogy a tehetség mekkora érték és birtokában milyen messzire lehet eljutni.
Az ő adottságaikat, készségeiket és képességeiket is a mi pedagógusaink fedezték fel, irányt mutatva és segítve őket a kiteljesedésben.
Az alapítvány felkérésére a Dér-nap alkalmából öten látogattak el hozzánk: Bajer Fanni, Baloghné Ambrus Kitti, Forró Flóra, Simon Gellért és Szijj Istvánné.
Az alkotók nem csak elmesélték mivel foglalkoznak, miben tehetségesek, hanem mindezt kiállítás keretében is bemutatták.
A gyerekek nagy érdeklődéssel járták körbe a tárlatokat és mindenki kérdezhetett, érdeklődhetett a művészektől, beszélgethetett velük.
A kiállítás meghívott vendége volt Rónai Emilné, iskolánk rajz szakos tanára is. Aranka két éve oktatja a felső tagozaton a rajzot, mellette képzőművészeti szakkör keretében a legtehetségesebb növendékek oktatásával is foglalkozik. Grafikáit, ceruzarajz költeményeit, portréit és kedvencét, az akvarell képeit tekinthették meg az ünneplők.

Dér-nap

Falavatás
A régi községházi iskola udvara volt az ünnepségsorozat második mérföldköve, amely a falavatásnak, a Dér rajzpályázat és a heti Dér-tusa eredményhirdetésének adott otthont.
Tanév elejére a tankerület és az önkormányzat önzetlen segítségének köszönhetően felújításra került a régi községházi iskola kerítésfala.
Az elmúlt időszakban is különféle, a gyerekek életkorának megfelelően vidám hangulatú mesefigurák, a szabadidő kellemes környezetben való eltöltésére felfestett illusztrációk díszítették az öreg kerítésfalakat. Az idő során a falakat az időjárás viszontagságai erősen próbára tették, így a színes motívumok eltűntek.
Ekkor kereste meg az alapítvány Molnárné Haluska Margitot és Fülöpné Kocsis Ildikót a falfestésre.
Köztudott, hogy nem csak hivatásukból adódóan vállalnak önkéntes feladatokat, de minden olyan jellegű települési rendezvény háttérmunkásai, támogatói, ami a képzőművészettel kapcsolatos. Kiváló tehetségük szívből fakad, mert az esős idő ellenére, ha sátor alatt is, szabadidejüket elcsempészve a családtól, unokáktól, önzetlen odaadással, kitartással, de a Dér-napra a csupasz falat életre keltették.
Példaértékű munkájukat és helytállásukat az alapítvány nevében Debreczeni Istvánné, elnök köszönte meg.


Rajzpályázat
A Dér-hetet megelőzően az iskola 5 korosztály (1-2.osztály, 3-4.osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály, felnőtt kategória) számára abban a 3 kategóriában (Lovak, Portré Dér Istvánról, Tájképek) hirdetett rajzpályázatot, amelyek Dér István alkotóművészetét is meghatározták. A szakmai zsűri (Fülöpné Kocsis Ildikó, Maczelkáné Szabó Mária, Molnárné Haluska Margit, Rónai Emilné) 41 db, a pályázati feltételeknek megfelelő igényes és értékes pályaművet értékelt.
Az elismeréseket az ünnepségen Rónai Emilné, iskolánk rajz szakos tanára adta át a pályázóknak.
Lovak kategória
1-2. osztály:
I. Balogh Zita (1. o.)
II. Szijj Janka (2. o.)
III. Murvai Kristóf (2. o.)
3-4. osztály:
I. Zsigmond Lilla (3. o.)
II. Micziz Viktória (3. o.)
III. Takács Dzsenifer (4. o.)
5-6. osztály:
I. Koczka Réka (5. o.)
II. Fejes Loretta Loréna
III. Fodor Gábor
Dér-portré kategória
1-2. osztály:
I. Csókás Tamás (2. o.)
II. Veréb Jázmin (2. o.)
III. Bozsik Léna (2. o.)
3-4. osztály
I. Török Levente (4. o.)
5-6. osztály:
I. Szabó Kinga Vanda (6. o.)
Tájkép kategória
1-2. osztály:
I. Pálfi Dániel (2. o.)
II. Kovács László (2. o.)
3-4. osztály:
I. Sipos Réka (3. o.)
II. Vollár Amira (3. o.)
III. Palotás Mónika (3. o.)
5-6. osztály:
I. Glogoviczán Bianka
II. Gáspár Mira
III. Szekercés Balázs
A rajzpályázat különdíját Koczka Réka 5. osztályos ítélte oda a zsűri, melyet Lajkó Istvánné, csanádpalotai származású festőművész ajánlott fel. Erzsike személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen, de lélekben velünk volt.


Dér-tusa
Dér István rendkívül tehetséges, amolyan mindentudó, univerzális gyereknek számított. Érdeklődési területe szerteágazó volt, kiválóan teljesített minden tantárgyban, így a testnevelés területén is jeleskedett.
A projekt-hét minden napján a sportban is kihívások vártak a gyerekekre. Dupla kihívás volt, hiszen látszólag a mindennapi feladatokat egyénileg teljesítették, de azt oly módon, hogy az osztályért küzdöttek! Évfolyam szinten kellett a legjobb eredményeket produkálni!
Mottónk: „Mindenki egyért, egy mindenkiért!”
Na, ez is művészet! Alkotás. Annak a küzdőszellemnek, az egymásért való felelősségvállalásnak, annak a példaértékű sportfegyelemnek az alkotása, amellyel tanulóink egymásért, a saját közösségeitekért helyt álltak.
Hatalmas dicséret illet minden tanulót a heti sportteljesítményért is!
Az alapítvány nevében az elismeréseket Debreczeni Istvánné kuratóriumi elnök és Takács Viktória kuratóriumi tag adta át.
Alsó tagozatosok labdás ügyességi feladatokban mérték össze tehetségüket. Összesítés után a következő sorrendben állhattak fel az osztályok a képzeletbeli dobogóra:
I. helyezés 4. osztály
II. helyezés 3. osztály
III. helyezés 2. osztály
IV. helyezés 1. osztály

A felső tagozatosok dekázásban, ugrálókötél-áthajtásban, pingpong labda ütögetésben és helyből távolugrásban mérték össze ügyességüket.
Az osztályok eredményeinek heti összesítése alapján, az eredmények a következők:
I. helyezés 7. osztály
II. helyezés 8. osztály
III. helyezés 6. osztály
IV. helyezés 5. osztály

Dér-nap

A Dér-projekt hetet a Dér-napi ünnepség zárta.
A záróünnepségre meghívást kaptak a város elöljárói, a helyi intézmények vezetői, hajdani diákjaink, nyugdíjas pedagógusaink, a szülők és bárki, aki szeretett volna bepillantani az iskola életébe.
Szabó Zsuzsanna intézményvezető asszony a névadás 20. évfordulója és a festőművész halálának 30. évfordulójáról alkalmából tartott ünnepi beszéde előtt köszöntötte Dér Istvánnét, névadónk özvegyét és fenntartónk, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ képviseletében megjelent Báthoryné, dr. Licska Anikó szakmai, és Lencse Ferenc gazdasági vezető urat, Hajas Lászlónét, a Csanádpalotai Települési Értéktár Bizottság tagját, nyugdíjas pedagógusunkat, Szikszai Zsuzsannát, a Makói József Attila Múzeum igazgatóasszonyát.
Dér Istvánné hosszas és lelkiismeretes munkájának gyümölcsét, a férjéről, Dér István szóló több kötetes albumot ajándékozott a dupla évfordulós ünnep alkalmából.
A relikvia a koszorúzás után az emeletes iskola aulájában, Dér István mellszobra mellett került méltó elhelyezésre.
Az emlékkönyvek bárki számára megtekinthetők!
Köszönjük a nem mindennapi ereklyét az utókor számára!
Hajas Lászlóné, Erzsike hosszas és alapos kutatómunkát végzett Dér Istvánról, hiszen bizottságuk kezdeményezte Dér István felvételét a helyi értéktárba. A festőművész életútjának, a csanádpalotai gyökereinek ismertetése után nagy örömmel jelentette be, hogy Dér István bekerült a helyi értéktárba.
Szikszai Zsuzsanna, a Makói József Attila Múzeum igazgatója már több alkalommal tartott gyermekeink számára Csanádpalota híres embereiről, tehetséges polgárairól előadást.
A mai ünnepségen digitális összeállításban Dér István festői múltjáról beszélt, bemutatta a festő korszakainak kiváló alkotásait, amelyet tanulóink érdeklődéssel hallgattak.
Az ünnepség magasztos hangulatát iskolánk tanulóinak Balogh Zita 1. osztályos tanuló (a köszöntőt Zita édesanyja írta 20 évvel ezelőtt erre a napra; a verset betanította: Pécsi Ramóna), Arany Bence és Bodzás István Boldizsár 7. osztályos tanuló (a verset írta: Bodzás István, betanította: Bodzásné Bozó Mariann), Balog Bianka és Baranyi Barbara 8. osztályos tanuló (a verset betanította: Bodzásné Bozó Mariann) szavalatai tették még emelkedettebbé.
Szeretnénk megköszönni mindazoknak a részvételét, akik megtisztelték ünnepségünket vagy jókívánságaikat, elismerő szavaikat továbbították felénk.
A nap folyamán a gyerekek látogatást tettek a tájházban, ahol a II. Országos és I. Nemzetközi Lámpás Találkozó és Kiállítás csodaszép kiállított tárgyait tekintették meg.