Dér – hét – 1. nap – hétfő

Iskolánk életében fontos szerep jut az iskolai hagyományok őrzésének is. A csanádpalotai iskola 20 éve viseli Dér István nevét, erről minden évben megemlékezünk egy egész napos program keretében. Az idei tanévben nemcsak erre emlékezünk, hanem arra is, hogy 30 évvel ezelőtt hunyt el névadónk, így emlékét egy egész hetes programmal, egy projekt-héttel ápoljuk.
Egész héten azok a tevékenységek kapnak főszerepet programjainkban, ami Dér Istvánnak is örömet okozott: a művészetek, az alkotás, a természet és a sport szeretete.
A hagyományos sportprogramunkat kibővítettük egy egész hetes Dér-tusává, ahol az osztályok versenyeznek egymással különböző ügyességi feladatokban, majd az eseménysorozat zárónapján, pénteken, kerül sor az eredményhirdetésre.
Ennek a programsorozatnak az első állomásaként a mai napon felsős diákjainknak egy csapatos műveltségi vetélkedőt szerveztünk, melynek keretében a csapatoknak nemcsak rajzolniuk kellett, hanem a lovakhoz, a tölgyfához és a Tiszához kapcsolódó különböző típusú feladatokban kellett közösen gondolkodniuk. Csak úgy tudtak a feladatokban helyt állni, ha a különböző osztályok tagjaiból összeállt csapat összedolgozott egymással.
Szoros küzdelemben a vetélkedőt 133 ponttal a Kis Tanoncok nyerték, őket követték az Agymenők 126 ponttal, és mindössze egyetlen ponttal lemaradva álltak a dobogó képzeletbeli fokára a 8-asok tagjai. A helyezetteket oklevéllel és édességgel, a további csapatokat emléklappal jutalmaztuk.

Az alsó tagozatosok programja:

Nagy várakozás és izgatott készülődés előzte meg a 2023. május 15-én hagyományteremtő szándékkal megrendezett alsós Csillag születik gálát, amelynek a Városi Tornacsarnok adott helyet. Az előzsűrizés után műsorra kerülő 25 produkciót évfolyamonként mutatták be ifjú tehetségeink, akiknek teljesítményét szakértő zsűri (Kis Lászlóné, Borovics Nóra, Takács Zoltán, Szalai Dénes) értékelte.
A Dér-hét első hivatalos programján meglepően sok, rendkívül színes és érdekes műsorszámmal álltak társaik elé a vállalkozó szellemű gyerekek: volt, aki verset szavalt, énekelt, népdalcsokrot mutatott be, volt, aki a hangszeres zene, tánc területén mutatta meg tehetségét, míg mások harcművészeti bemutatóval nyűgözték le közönségüket.
Öröm volt látni, hogy a tanulás mellett mi minden érdekli még diákjainkat, milyen sok területen próbálták már ki képességeiket és tehetségüket.
Az eredményhirdetést megelőzően, második osztályosaink meglepetés produkcióval kedveskedtek társaiknak, majd intézményvezetőnk, Szabó Zsuzsanna oklevéllel és tárgyjutalommal díjazta a zsűri által legkiválóbbnak ítélt produkciókat.
Az első Csillag születik gálán a következő eredmények születtek:
Ének kategória:

  1. Forgó Natália (2. osztály)
  2. Forgó Lorenzó (3. osztály)
  3. Balogh Zita (1. osztály)
    Vers- és prózamondás kategória:
  4. Juhász- Nagy Dorka (4. osztály)
  5. Hadobás Marcell Gellért (2. osztály)
  6. Kovács László (2. osztály)
    Tánc kategória:
  7. Borsos Boglárka, Micziz Viktória, Palotás Mónika, Veleg Zoé Titanilla (3. osztály)
  8. Csokás Tamás, Szijj Janka (2. osztály)
  9. Bozsik Léna, Murvai Kristóf (2. osztály)
    Egyéb kategória:
  10. Énekes Brájen (3. osztály)
  11. Papp Lili Viktória (4. osztály)
  12. Dudás Bence Csaba, Szalóki Balázs (4. osztály)

Gratulálunk a díjazottaknak és köszönjük a zsűri tagjainak, valamint a fellépő gyermekek családtagjainak, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket. Emellett köszönjük Debreczeni Istvánnénak, az iskolai alapítvány kuratóriumi elnökének a gála levezetését és a tárgyjutalmak megvásárlásához nyújtott alapítványi támogatást.