Márciusban történt…

A tavasz első hónapjában több rendhagyó tanórát is tartottak iskolánk pedagógusai. A sort március 6-án Somogyiné Németh Klára kísérletekkel tarkított fizika órája nyitotta, amelyen a 4. és 8. évfolyamosok közösen kaptak lehetőséget a tantárgy szépségeinek felfedezésére. Március 12-én végzőseink – Bodzás István és Bodzásné Bozó Mariann irányítása mellett – a hagyományos és az interaktív oktatás eszköztárát felvonultató irodalom órán József Attila költészete előtt tisztelegtek. Március 17-én pedig Hajas Lászlóné tartott bemutató órát iskolánk tantestülete, valamint. Czellár Mónika tankerületi igazgató asszony és Dr. Debrey Attila vezető főtanácsos tanügyigazgatási referens előtt matematika tantárgyból, a 3.a osztály részvételével.

A Sajátos Nevelési Igényű Tehetségeket Segítő Tanács és a Tehetség Közhasznú Alapítvány negyedik alkalommal szervezett országos szépen író versenyt, a Magyarországon működő közoktatási intézmények és határon túli, magyar nyelvű oktatásban részesülő sajátos nevelési igényű (SNI) és beilleszkedési, tanulási, magatartási (BTM-N) nehézséggel küzdő gyermekek számára. A verseny célja a kézírás fontosságára való figyelemfelhívás, a sajátos nevelési igényű gyermekek pozitív megerősítése volt.
Ebben a tanévben iskolánk is nevezett a versenyre. A helyi válogató fordulót novemberben tartottuk meg, ahonnan 12  tanuló (Deák Brigitta, Fábián András, Schuch Norbert Bence, Baranyi Apollónia, Varga Jázmin, Varró Vivien, Baranyi Natália, Kiss Dominika, Nové Viktória, Fehér Krisztián, Mohos László és Varga Barbara) jutott tovább a csongrád megyei döntőbe, amit 2015.március 6-án a Szegedi Jerney János Általános Iskolában  rendezték meg Kiskundorozsmán. A 330 fős mezőnyben ügyesen helyt álltak diákjaink, s Varga Barbara 8. osztályos tanuló bejutott az országos döntőbe is. Felkészítő tanáruk Perneki Lászlóné gyógypedagógus volt.

Március 13-án délután tartottuk az 1848/49-es magyar forradalom  és szabadságharc évfordulójáról megemlékező iskolai ünnepségünket a Kelemen László Emlékparkban, melyre alsós és felsős diákjaink közös  műsorral készültek (A műsor összeállítását Bodzásné Bozó Mariann és Bodzás István vállalta el, a zenei betétek betanításában pedig Pap Anikó és Takács Zoltán segítették őket). A hagyományoknak megfelelően tanulóink március 15-én  a városi ünnepségen is bemutatták műsorukat, emellett Gyenes Marcell 6.osztályos tanulónknak jutott az a megtiszteltetés,hogy a megjelentek – és az MTVA kamerája – előtt  Petőfi Sándor Nemzeti dal című  költeményének előszavalója legyen.

Számos szép versenyeredmény született ebben a hónapban. is.  Elsőként Simon Vanessza 8. osztályos tanuló 3. helyezését kell megemlíteni, amit a Pitvaroson megrendezett Arany János Szavalóversenyen ért el. Ugyanerről a megmérettetésről Paksi István, Balogh Borka és Hegyes Mária emléklappal tértek haza. Vanessza mentora Ádókné Debreczeni Ilona volt, a többieket Bodzás István tanár úr készítette fel a versenyre.

Több felsős diákunk is elindult idén a Hevesy György Országos Kémiaversenyen. Ennek területi döntőjét két levelező forduló előzte meg, ahol Szabó Regina és Kovács Luca 7. osztályos tanulók szerezték meg a továbbjutáshoz szükséges pontszámokat. Ők a Makón  megrendezett  területi döntőn is példásan helyt álltak, hiszen az erős mezőnyben Regina a 2., Luca pedig a 4. helyen végzett. A  március 28-i megyei döntőn így Regina képviselhette iskolánkat és a térséget. A lányok felkészítő tanára Csókási Nándorné Manyika néni volt.

A Makó Városi és Térségi Vers- és Prózamondó Verseny március 7 és 13 között lezajlott – korosztályok szerinti- fordulóin kilenc tanulónk adhatott számot előadói képességeiről. A  díjkiosztó ünnepségre március 14-én került sor a Hagymaházban, ahonnan nagy büszkeségünkre,  Barancsik Zsanett 3.a osztályos tanuló, az előkelő harmadik helyezés birtokában térhetett haza, s ezzel jogot szerzett az április 14-én megrendezésre kerülő  megyei döntőn való részvételre. Felkészítője: Kis Lászlóné volt. A többi versenyzőnk (Maczelka Barnabás, Németi Gergő, Arany Boglárka, Molnár Brigitta,Hadobás Tamara, Németi Bálint, Hegyes Mária és Simon Vanessza) könyvjutalomban részesült sikeres szerepléséért. A versek betanítását iskolánk magyar nyelvet oktató  pedagógusainak – Vass Sándornénak, Kis Lászlónénak, Luczóné Hati Juditnak, Debreczeni Istvánnénak, Bodzásné Bozó Mariannak és Ádókné Debreczeni Ilonának – köszönhetjük meg.

Március 24-én az apátfalvi Dózsa György Általános Iskolában  versengtek diákjaink egy, a Víz világnapjáról megemlékező játékos vetélkedőn. Innen sem jöttek haza üres kézzel, hiszen a 4. évfolyamosok között a Varga Antalné által felkészített Hadobás Tamara – Németi Bálint ’páros’ első helyen végzett, a 3. évfolyamosok versenyében  pedig Luczóné Hati Judit tanítványai – Kópiás Levente és Molnár Brigitta – ,a képzeletbeli dobogó 2. fokára állhattak fel. Felső tagozatosaink (Kókai Ildikó, Paksi  István, Kurunczi Nándor, Szabó Dániel, Kiss Lola, Szabó Regina, Cseh Laura és Kókai Alexandra) bár helyezés nélkül, de kellemes élményekkel gazdagodva távoztak a versenyről. Az ő felkészülésüket Csókási Nándorné és Mitykóné Zelman Mária segítette.

Március 26-án  a Pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola által szervezett Térségi Komplex Angol Versenyen vett részt két tanulónk (Bobák Bianka és Danada Szabina),ahol nyolc Csongrád- és Békés megyei iskola 24 tanulójával mérhették össze angol tudásukat. Bár a versenyt helyezés nélkül fejezték be a lányok, de hasznos tapasztalatokat szerezhettek jövőbeli hasonló megmérettetéseikhez. Felkészítőjük Ádókné Debreczeni Ilona volt.

A hónap utolsó hetét a környezetvédelemnek szentelte iskolánk: március 23-27 között tartottuk a Happy Week elnevezésű témahetet, a Víz világnapja köré csoportosított programokkal. Az eseménysorozat célja a víz  jobb megismerése, kulcsszerepének bemutatása, a vízfogyasztás népszerűsítése volt. Alsó tagozatosaink ennek apropóján a víz védelmére figyelmeztető plakátokat készítettek a rajz órákon, emellett a 3.b és a 4.a osztály egy-egy – csoportmunkában megalkotott – képzőművészeti alkotást is létrehozott egy országos ÖKO iskolai felhívásra. A felső tagozaton is naponta váltották egymást az érdekesnél érdekesebb programok: az első napok filmnézéssel, kiselőadásokkal, egyéni tesztek kitöltésével teltek (melyeket Bárdosné Kurunczi Edit és Mitykóné Zelman Mária állítottak össze). A hét második felében pedig diákjaink és nevelőik, egy tanulmányi séta keretei között ellátogattak  a Zápor Horgásztóhoz, ahol Tóth László mesélt nekik a víz fontosságáról, majd osztálykeretben beszélgettek az egészséges folyadékfogyasztásról és egyénileg vagy csoportosan  hulladékszobrokat készítettek kiürült PET-palackokból.

Maczelkáné Szabó Mária, a rovat felelős szerkesztője