Dér-nap

Falavatás
A régi községházi iskola udvara volt az ünnepségsorozat második mérföldköve, amely a falavatásnak, a Dér rajzpályázat és a heti Dér-tusa eredményhirdetésének adott otthont.
Tanév elejére a tankerület és az önkormányzat önzetlen segítségének köszönhetően felújításra került a régi községházi iskola kerítésfala.
Az elmúlt időszakban is különféle, a gyerekek életkorának megfelelően vidám hangulatú mesefigurák, a szabadidő kellemes környezetben való eltöltésére felfestett illusztrációk díszítették az öreg kerítésfalakat. Az idő során a falakat az időjárás viszontagságai erősen próbára tették, így a színes motívumok eltűntek.
Ekkor kereste meg az alapítvány Molnárné Haluska Margitot és Fülöpné Kocsis Ildikót a falfestésre.
Köztudott, hogy nem csak hivatásukból adódóan vállalnak önkéntes feladatokat, de minden olyan jellegű települési rendezvény háttérmunkásai, támogatói, ami a képzőművészettel kapcsolatos. Kiváló tehetségük szívből fakad, mert az esős idő ellenére, ha sátor alatt is, szabadidejüket elcsempészve a családtól, unokáktól, önzetlen odaadással, kitartással, de a Dér-napra a csupasz falat életre keltették.
Példaértékű munkájukat és helytállásukat az alapítvány nevében Debreczeni Istvánné, elnök köszönte meg.


Rajzpályázat
A Dér-hetet megelőzően az iskola 5 korosztály (1-2.osztály, 3-4.osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály, felnőtt kategória) számára abban a 3 kategóriában (Lovak, Portré Dér Istvánról, Tájképek) hirdetett rajzpályázatot, amelyek Dér István alkotóművészetét is meghatározták. A szakmai zsűri (Fülöpné Kocsis Ildikó, Maczelkáné Szabó Mária, Molnárné Haluska Margit, Rónai Emilné) 41 db, a pályázati feltételeknek megfelelő igényes és értékes pályaművet értékelt.
Az elismeréseket az ünnepségen Rónai Emilné, iskolánk rajz szakos tanára adta át a pályázóknak.
Lovak kategória
1-2. osztály:
I. Balogh Zita (1. o.)
II. Szijj Janka (2. o.)
III. Murvai Kristóf (2. o.)
3-4. osztály:
I. Zsigmond Lilla (3. o.)
II. Micziz Viktória (3. o.)
III. Takács Dzsenifer (4. o.)
5-6. osztály:
I. Koczka Réka (5. o.)
II. Fejes Loretta Loréna
III. Fodor Gábor
Dér-portré kategória
1-2. osztály:
I. Csókás Tamás (2. o.)
II. Veréb Jázmin (2. o.)
III. Bozsik Léna (2. o.)
3-4. osztály
I. Török Levente (4. o.)
5-6. osztály:
I. Szabó Kinga Vanda (6. o.)
Tájkép kategória
1-2. osztály:
I. Pálfi Dániel (2. o.)
II. Kovács László (2. o.)
3-4. osztály:
I. Sipos Réka (3. o.)
II. Vollár Amira (3. o.)
III. Palotás Mónika (3. o.)
5-6. osztály:
I. Glogoviczán Bianka
II. Gáspár Mira
III. Szekercés Balázs
A rajzpályázat különdíját Koczka Réka 5. osztályos ítélte oda a zsűri, melyet Lajkó Istvánné, csanádpalotai származású festőművész ajánlott fel. Erzsike személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen, de lélekben velünk volt.


Dér-tusa
Dér István rendkívül tehetséges, amolyan mindentudó, univerzális gyereknek számított. Érdeklődési területe szerteágazó volt, kiválóan teljesített minden tantárgyban, így a testnevelés területén is jeleskedett.
A projekt-hét minden napján a sportban is kihívások vártak a gyerekekre. Dupla kihívás volt, hiszen látszólag a mindennapi feladatokat egyénileg teljesítették, de azt oly módon, hogy az osztályért küzdöttek! Évfolyam szinten kellett a legjobb eredményeket produkálni!
Mottónk: „Mindenki egyért, egy mindenkiért!”
Na, ez is művészet! Alkotás. Annak a küzdőszellemnek, az egymásért való felelősségvállalásnak, annak a példaértékű sportfegyelemnek az alkotása, amellyel tanulóink egymásért, a saját közösségeitekért helyt álltak.
Hatalmas dicséret illet minden tanulót a heti sportteljesítményért is!
Az alapítvány nevében az elismeréseket Debreczeni Istvánné kuratóriumi elnök és Takács Viktória kuratóriumi tag adta át.
Alsó tagozatosok labdás ügyességi feladatokban mérték össze tehetségüket. Összesítés után a következő sorrendben állhattak fel az osztályok a képzeletbeli dobogóra:
I. helyezés 4. osztály
II. helyezés 3. osztály
III. helyezés 2. osztály
IV. helyezés 1. osztály

A felső tagozatosok dekázásban, ugrálókötél-áthajtásban, pingpong labda ütögetésben és helyből távolugrásban mérték össze ügyességüket.
Az osztályok eredményeinek heti összesítése alapján, az eredmények a következők:
I. helyezés 7. osztály
II. helyezés 8. osztály
III. helyezés 6. osztály
IV. helyezés 5. osztály