Szitakötő Oktatási Program – gyerekfoglalkozás

Iskolánkban, ha azt mondjuk, „SZITAKÖTŐ”, nemcsak a gyönyörű élőlényre gondolunk, hanem egy irodalmi és ökológiai gyerekfolyóiratra is. A Szitakötő Oktatási Program 2008-ban indult, mellyel az iskolánk Bodzás István tanár úr révén találkozott 15 éve. Az évek alatt több pedagógus is csatlakozott a csapathoz, létrehozva a Szitakötő munkacsoportot.
Ennek a programnak köszönhetően minden évben egy 60 perces foglalkozáson gondolkodhatnak közösen tanulóink dr. Horgas Judittal, a folyóirat szerkesztőjével.
Az idei évben a 3-4.-es és az 5-6.-os tanulóink tapasztalhatták meg, milyen vidám, mégis elgondolkodtató eltölteni 60 percet Judit nénivel.
Az őszi szám fő témája a kötés. A gyerekek rögtön megmutathatták, mennyire tájékozottak, hiszen a foglalkozás azzal kezdődött, hogy el kellett gondolkozniuk, mi mindent lehet kötni.
Majd megmutathatták, mennyire tudnak együtt dolgozni, amikor egy hullahopp karikát kellett körbejuttaniuk úgy, hogy nem engedhették el egymás kezét. A „nagyok” bosszúságára a „kicsik” gyorsabbak voltak náluk, 1:30 alatt teljesítették a feladatot.
Ezen kívül szőni kellett történetet egy elképzelt kirándulásról; vigyázni kellett a két imádkozósáska csapatnak a babzsáktojásaikra, végül rajzban kellett kifejezniük, mit jelent számukra az, hogy magyarnak lenni.
A foglalkozás zárásaként, a gyerekek nagy örömére, mindenki választhatott egy szívének kedves horgolt labdát, amiket Horgas Judit készített.
Köszönjük az izgalmas délutánt, amit mi sem bizonyíthatna jobban, mint azok a kijelentések, hogy: „Ha legközelebb jön Judit néni, én is akarok jönni!”