Advent az iskolában

Bár december hónapban az iskolánkban az  ünnepi készülődés szőtte át a mindennapokat, ennek ellenére a kiemelkedő művészeti teljesítmények mellett a sportra és a tudományra is jutott ideje diákjainknak.

2015. december 4-e a Mikulás-várás jegyében telt intézményünkben. Alsósaink két alkalommal is találkozhattak a nap folyamán ’a kedves, ősz apóval’. Előbb délelőtt a Hunor Coop ABC-ben kaptak ajándékot tőle és az áruház munkatársaitól, majd délután osztálykeretben köszönthették őt versekkel, dalokkal, jelenetekkel. A csomagosztást követően indult a dínom-dánom: falatozás, játékos vetélkedők, vidám tánc követték egymást kifulladásig, azaz négy óráig. A felső tagozatosok szintén osztálykeretben kezdték az ünneplést, ahol a csomagok átadására került  sor, majd az aulában folytatódtak a programok  tombola sorsolással  és Mikulás-discoval (melyek megszervezését a DÖK tagjai vállalták magukra).

December 10 –én a délutánt a gyerekek meghitt hangulatban, karácsonyfadísz készítéssel töltötték, s az iskolai fenyőfákat öltöztették ünneplőbe. Nagyon köszönjük azoknak a kedves támogatóknak,akik lehetővé tették, hogy iskolánk mindhárom épületében karácsonyfát tudjunk állítani: Molnár Mihálynénak, aki –’érintett’ nagyszülőként-egy fenyőfát ajánlott fel, egykori diákunknak Turcsányi Andrásnak, aki anyagi támogatást nyújtott két  fa megvásárlásához és Szekeres Józsefnének, aki biztosította a nagyon kedvező árat, melyen a fákat megvásároltuk, s így járult hozzá a gyerekek öröméhez.

A ráhangolódást követően,este rendeztük meg a művelődési házban a lassan hagyománnyá váló karácsonyi koncertünket,  mely idén is  a művészeti oktatásban részt vevő (képzőművészetet, táncot ill. hangszeres zenét tanuló) diákjainknak nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A műsor ’házigazdája’ Ádókné Debreczeni Ilona előbb Bertus Barcza Anikó képzőművész növendékeinek kiállítását nyitotta meg,majd iskolánk néptánc csoportjait konferálta fel,akik dél-alföldi táncokat mutattak be,tanáruk Fülöp Boglárka irányításával. A műsor második részében Takács Zoltán és Kovács Balázs tanítványai adtak számot hangszeres tudásukról, majd a befejező részben a 3. osztályosok  mutatták be  – a Fülöpné Borsos Ágnes és Vass Sándorné által betanított- betlehemes játékukat. Gratulálunk tehetséges diákjainknak és felkészítő tanáraiknak a színvonalas produkciókhoz,s köszönetet mondunk mindazoknak,akik segítő munkájukkal lehetővé tették az est létrejöttét: Szügyi Andrásné Ica néninek, Kocsisné Lóczi Erikának, Kovács Sándornénak és Schneider Gábornénak a jelmezek elkészítéséért, Maczelkáné Szabó Máriának a nagyterem feldíszítéséért,Borovics Nórának az esemény megszervezéséért és a Kelemen László Művelődési Ház dolgozóinak a az eseményhez méltó helyszín biztosításáért.

2015. december 11-én került megrendezésre a Térségi Matematika Verseny a Pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskolában. Intézményünk öt versenyzőt indított a megmérettetésen: Pászti Zsolt 5. osztályos tanulót, akit Bárdosné Kurunczi Edit mentorált,a hatodikos Bernát Viktóriát és Perneki Bettit, akik Csókási Nándornéval készültek fel a versenyre,valamint Tóth Zoltán nyolcadikos tanítványait Bobák Biankát és Szabó Reginát. A hét iskola diákjait felvonultató versenyben két kategóriában is sikerült az első három között végezni tanulóinknak: korcsoportjában 2. lett Pászti Zsolt, Szabó Regina pedig a 3. helyezést szerezte meg. Gratulálunk a szép teljesítményhez nekik és felkészítő tanáraiknak.

December 12-én idén harmadik alkalommal gyűlhettek össze a karácsonyvárást közösen átélni vágyó városlakók, a  templom előtt felállított adventi koszorú körül. A gyertyagyújtásra ezúttal iskolánk pedagógusát, Fülöpné Borsos Ágnest, az azt követő műsor bemutatására pedig harmadikos kisdiákjainkat kérték fel. Megható betlehemes műsoruk összeállításában és  betanításában Ági néni mellett  és Vassné Magdi néni vett részt.

Tavaly tavasszal bemutatkozott Csanádpalotán – az iskola és a Makói Budo Klub – keretein belül a teakwon-do csoport, amely nyáron már táborral zárta az évet. Gera József, három danos mester és segítői már akkor is remek munkát végeztek, mert szűk hónapok alatt több tanulót is eljuttattak az alapfokra, és ők már sikeresen vizsgáztak a 10 gup-osok (fehér öv) között. 2015. december közepén következett a nagyvizsga Szegeden, ahol mindenki hatalmas elismerése mellett 9 gup-os vizsgát (fehér öv sárga csíkkal kiegészítve) tett Csabai Marcell, Baranyi Apollónia, Baranyi Natália és Németi Bálint, illetve 10 gup-ot sikeresen teljesített a második csapat: Fülöp Kevin, Andrikó Evelin, Németi Gergő, Jancsik Szabolcs, Jancsik Zsombor, Német Zoltán és Nagy István. A dinamikus fejlődésnek köszönhetően a társaság már az idén nyári vizsgára is felkészülhet, ahol a fenti tanulók mellett a legkisebbek, azaz az óvódások is megmérettetnek.

December 14-én a Gyöngyök és gyémántok „Istennel a hazáért és a szabadságért” elnevezésű műveltségi vetélkedőn vett részt felső tagozatos csapatunk: Hegyes Mária, Jancsik Botond (7.o.), Szabó Regina, Móri Gábor  és Kiss Lola (8.o.)A versenyt több hónapos felkészülés előzte meg, s a döntőbe 27 csapat közül a 3. helyen jutottak be tanulóink. A határokon is átnyúló megmérettetést a Szegedi Rókusi Általános Iskola immár 14 éve rendezi meg. Az idei évre kijelölt téma  II. Rákóczi Ferenc volt. A gyerekek nagyon sokat tanultak az életéről, a szabadságharcról, XIV. Lajos udvaráról, a barokk kor művészetéről. Társasjátékot és papírszínházat készítettek, zászlót varrtak és levelet írtak Zrínyi Ilonának. Karikás ostort csergettek, botot forgattak, festettek, táncoltak és még faragtak is. Munkájuk elismeréseként a  döntőben a 11. helyet szerezték meg. Felkészítő pedagógusaik: Ádókné Debreczeni Ilona és Borovics Nóra tanárnő voltak. A csapat tagjai köszönetet mondanak a Kövegyi Önkormányzatnak és a polgármester asszonynak Galgóczkiné Krobák Máriának és Tóth Mihálynak,akik biztosították a versenyre való eljutást. Emellett hálásak  Szikszai Balázsnak, aki az ostorcsergetés művészetét tanította meg nekik, Bertus Barcza Anikó és Polyákné Kelemen Júlia tanárnőknek a rajzokhoz nyújtott segítségükért és a felső tagozatos pedagógusoknak, akik lehetővé tették a versenyre való felkészülést.

Tradíciónak számít iskolánkban, hogy alsó tagozatosaink jeles ünnepek alkalmával rendszeresen felkeresik az Idősek Nappali Klubját és a Szállást Adó Idősek Otthonát, hogy egy kis műsorral kedveskedjenek az ott élő vagy szabadidejüket ott töltő szépkorúaknak. Az év utolsó hónapjában sem történt ez másként: december 15-én és 17-én harmadikosaink, betlehemes műsoruk bemutatásával igyekeztek szebbé tenni az adventi időszakot a helyi idősek számára. Felkészítőik ezúttal is tanító nénijeik Fülöpné Borsos Ágnes és Vass Sándorné voltak.

December 16-án iskolánk szervezésében, hagyományteremtő szándékkal,a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Zenekara adott karácsonyi koncertet a Kelemen László Művelődési Házban, Nagy Árpád karnagy vezényletével. Gratulálunk a fellépő növendékeknek kiemelkedő  zenei teljesítményükhöz és köszönetet mondunk a Művészeti Iskola vezetőjének Szilágyi Rékának is, hogy lehetővé tette az esemény megvalósulását.

December 18-án került sor a „Fénybogarak tündöklése” képzőművészeti pályázat eredményhirdetésére Makón, ahol hat alsós diákunk (Gazsó Regina 2.o, Bíró Petra, Faragó Lili, Venyercsán Lilla 3.o, Andrikó Evelin, Veréb Natália 4.o) dicsérő oklevélben részesült kategóriájában. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáruknak Bertus-Barcza Anikónak.

December 18-án délelőtt intézményünk diákjai és pedagógusai,este városunk érdeklődő lakói, 20-án pedig a Palotai Karácsony meghívott vendégei tekinthették meg a Kelemen László Művelődési Házban iskolánk karácsonyi színdarabját. A hagyományoknak megfelelően idén is a 4. osztályosok kedveskednek nekünk előadásukkal. Ezúttal a Diótörő című gyermek musicalt mutatták be, melyet Kis Lászlóné dolgozott át és állított színpadra. A gyerekek felkészítésében Kiss Kamillóné és Luczóné Hati Judit tanítónők segítették Ildi néni munkáját. A táncok koreográfiáját Hajas Lászlóné alkotta meg és tanította be a gyerekeknek. A színpadi látvány létrehozásában Forró Istvánné és Maczelkáné Szabó Mária segédkezett, a jelmezek és kellékek elkészítésében pedig Kocsisné Lóczi Erika, Kovács Sándorné és Schneider Gáborné vállalt oroszlánrészt. Köszönjük Stephanik István segítségét a fény- és hangtechnika üzemeltetésében és köszönetet mondunk minden szülőnek, aki a jelmezek beszerzésével vagy megvarrásával hozzájárult ahhoz, hogy ez a magas színvonalú, megható karácsonyi előadás létrejöhessen. Emellett köszönjük az esti előadás előtt felajánlott pénzbeli adományokat, mellyel alapítványunk zökkenőmentes működéséhez járultak hozzá az adakozók.

 Az idei advent negyedik hétvégéjét a felső tagozatosokkal ünnepelhették az érdeklődők december 19-én a helyi római katolikus templomban. A negyedik gyertya meggyújtását követően, kis zenei felvezető után, a karácsonyvárásról prózában a hetedik osztályosok (Jancsik Botond és Gyenes Marcell), versben a hatodik osztályosok (Kókai Ildikó, Farkas Eszter, Zombori Krisztián, Kakuszi László és segítőként Bodzás Boldizsár) emlékeztek meg. Nagy köszönet illeti a segítségéért Stephanik István zenei rendezőt és technikust, az eseményt fotókkal dokumentáló Forró Flórát, valamint a műsort összeállító és betanító Bodzás Istvánt.

Maczelkáné Szabó Mária, a rovat felelős szerkesztője