„Hívogat az iskola, kapuit kitárja…”

Tanintézményünk termei, folyosói, újra megteltek élettel, hisz szeptember elsején – mint minden évben – ismét becsengettek. Az idei tanévkezdést megnyitó-ünnepségek sora tette különlegessé.

Szeptember 10-én került sor a Kálmány Lajos utcai iskolaépület átadó ünnepségére, melynek felújítását pályázati források segítségével, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében valósította meg városunk önkormányzata. A megnyitónak –az esős időjárás miatt- az iskolaudvar helyett a művelődési ház nagyterme adott otthont. Itt először Takács Zoltán harsona fanfárja csendült fel, majd köszöntő beszédet mondott Csanádpalota város polgármestere Kovács Sándor, a KLIK Szegedi Tankerület Igazgatója Plesovszkiné Ujfaluczki Judit és intézményvezetőnk Szabó Zsuzsanna is. Ezután harmadik osztályos tanulóink léptek színpadra, akik különleges előadásukkal előbb mosolyt, majd könnyeket csaltak a jelenlévők arcára. (Utóbbiban kiemelkedő szerep jutott Pongó Márknak, aki –egy kisdiákunk bátyjaként – vállalta, hogy jelnyelvi tolmácsolással kíséri a fellépőket műsorzáró daluk előadásában, feledhetetlen élményt szerezve ezzel mindenkinek.) A műsor után – amit Fülöpné Borsos Ágnes és Vass Sándorné állított össze és tanított be – negyedik osztályos tanulóink saját készítésű ajándékokkal kedveskedtek a meghívott vendégeknek, majd megtörtént az új épület felavatása és bejárása is. Reméljük, hogy 1- 2. évfolyamosaink jó gazdái lesznek majd e korszerűen felújított és berendezett intézményrésznek, és sok-sok kellemes élménnyel gazdagodnak majd falai között.

Different types of takeout food in microwaveable containers. Fresh and healthy food for fitness and bodybuilding trenbolin how to make big profits: all secrets revealed! superior culturism.

Szeptember 18-án iskolánk felsős tanulói és pedagógusai – egy hangulatos kerékpártúra keretei között- a helyi szennyvíztisztító telepre látogattak el, ahol Csanádpalota Város Szennyvízkezelési Beruházásának Projektzáró rendezvényén vettek részt. Az esemény fővédnöke Dr. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter volt. A program kulturális részének lebonyolítására intézményünket kérték fel. Ennek köszönhetően a rendezvényt zenetanárunk, Kovács Balázs trombita fanfárja nyitotta meg, majd – Kovács Sándor polgármester és a miniszter úr beszéde után – felsős diákjaink szavalata zárta le (amire Bodzás István készítette fel őket). Végül, a létesítmény ünnepélyes átadása és bejárása után, diákjaink – két keréken- újra visszatértek az iskola falai közé.

Szeptember 25-én a 3.1.4.B Partnerség és hálózatosodás modul – Köznevelés az iskolában „Az iskola közös ügyünk” elnevezésű program részeként diákjaink, szüleik és meghívott vendégeink, intézményünk újonnan létrehozott  közösségi terének megnyitó ünnepségére gyűltek össze a községházi iskola udvarán. (A tér az első két évfolyam elköltözésével megüresedett tantermekben került kialakításra, a pályázati úton elnyert 600 000 Ft értékű játék és berendezési tárgy felhasználásával.) Miután Szabó Zsuzsanna elmondta köszöntő beszédét, a gyerekek elénekelték iskolaköszöntő dalukat, majd a meghívott vendégekkel együtt megtekintették ’új birodalmukat’. (Hiszen ez a közösségi tér nekik és értük jött létre, de a későbbiekben -szervezett keretek között- szüleiket és partnereinket is nyitott ajtókkal várja majd.). A projekt megvalósulásához széles körű összefogásra volt szükség, amiért köszönetet illeti a helyi koordinátort Kis Lászlónét, a KLIK Makói Tankerületét, partnereinket, társintézményeinket, az SZMK-t és persze a gyerekeket, akik részvételükkel és sok egyéb segítséggel támogatták munkánkat.
(Külön köszönjük az épületrész újrafestését, amit a helyi önkormányzat tett lehetővé, a tanítónők valamint a technikai személyzet munkáját, akik a közösségi tér berendezésében és dekorálásában a legnagyobb részt vállalták.)

A közösségi tér átadását követően Egészségnapi rendezvénysorozat vette kezdetét intézményünkben, melynek nyitóeleme zenés gimnasztika volt az iskola udvarán. A közös bemelegítés után – mivel csatlakoztunk a Magyar Diáksport Napja eseményeihez – 2015 m gyaloglás illetve futás következett, majd a délelőtt további részében váltóversenyek zajlottak mind az alsó, mind a felső tagozaton. Ebéd után a kicsik birtokba vették a közösségi teret, illetve tantermeikben különböző, az egészséges életmódhoz kapcsolódó foglalkozásokon vettek részt (gyümölcssaláta-készítés, műveltségi vetélkedők, zöldség – és gyümölcsfelismerő verseny, plakátkészítés), a felsősök pedig röplabda- és futballmérkőzéseken mérték össze tudásukat és a DÖK szervezésében egy kis zenés kívánságműsort rendeztek. A nap zárásaként a Makó Budo Klub Taekwon-do bemutatójára került sor a tornateremben, mely nagy sikert aratott diákjaink körében.

Szeptember 28-án a békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium, majd 30-án a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Szegedi Tagintézményének képviselője tartott pályaorientációs előadást végzős diákjainknak.

Szeptember 29-én IV. korcsoportos fiú labdarúgóink megkezdték küzdelmüket a Makói kistérség Diákolimpiai versenysorozatában.

Mivel intézményünk már évekkel ezelőtt elnyerte az ’Örökös Ökoiskola’ címet, minden tanévben igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni tanulóink környezettudatos nevelésére.

Az idei év első, ehhez kapcsolódó rendezvénye szeptember 30-án zajlott. Ekkor 3-8.évfolyamos diákjaink „A települési szilárd hulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése a Délkelet-Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás terén” KEOP-1.1.1/2F/09-11-2012-0007 azonosító számú projekt keretei között előadást hallgattak meg a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, a hulladékképződés csökkentésének lehetőségeiről. Az előadás után a gyerekek tesztek kitöltésével adtak számot újonnan megszerzett tudásukról, s jutalmul – újrahasznosított anyagokból előállított- ceruzakészletekkel gazdagodtak.

A hónap utolsó napjaiban – Badicsné Szikszai Zsuzsanna igazgató asszony meghívására – több osztályunk is ellátogatott a Természettudományi Múzeum Jégkorszak című vándorkiállítására, a makói József Attila Múzeumba. Mivel a helyi önkormányzat felajánlásának köszönhetően a kisbusz térítésmentesen rendelkezésünkre áll, így a novemberi zárásig valamennyi diákunknak lehetősége nyílik majd a klímaváltozást és környezetvédelmet középpontba állító interaktív tárlat megtekintésére.

Maczelkáné Szabó Mária, a rovat felelős szerkesztője