Októberi híreink

Az ősz második hónapjában kulturális, környezetvédelmi és sportrendezvények sora várta diákjainkat és a pályaválasztás nehéz kérdése is napirendre került végzőseinknél.

Október 3-án második osztályos kisdiákjaink az Idősek világnapja alkalmából a Kelemen László Művelődési Házban megtartott városi rendezvényen adtak műsort. Előbb a Pletykás asszonyok című székely népmesével csaltak mosolyt a megjelent idősek arcára, majd színes verscsokorral emlékeztek meg a számukra oly fontos nagyszülőkről. A gyerekeket Szabóné Kecskeméti Margit és Forró Istvánné készítette fel a fellépésre. A háttérben futó kivetítést Maczelkáné Szabó Mária állította össze, a jelmezek, kellékek összeválogatását és az esemény helyszíni fotózását a szülők segítették. Köszönjük munkájukat.

Október 6-án az 1848–ban kivégzett 13 aradi vértanúról és Batthyány Lajos miniszterelnökről emlékeztünk meg iskolai keretek között. A megemlékezés szavait Bobák Bianka, Kiss Lola és Szabó Regina 8. osztályos tanuló tolmácsolta mindhárom iskolaépületünkben. A műsor összeállítója és betanítója Bodzás István volt.

Október 8-án „A települési szilárd hulladék-gazdálkodási rendszer fejlesztése a Délkelet-Alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás terén”  KEOP-1.1.1/2F/09-11-2012-0007 azonosító számú projekt keretei között folytatódott a – szeptemberben megindult –  hulladékfeldolgozással és újrahasznosítással kapcsolatos programsorozat. A 3-8.évfolyamos diákjaink ezúttal  a művelődési házba látogattak el, ahol előbb egy – a témához kapcsolódó – kisfilmet tekintettek meg, majd egy több állomásos (újrahasznosított alapanyagokból készült ill. a szelektív hulladékgyűjtésre alapjait bemutató) játékpályát próbálhattak ki. Végül, a programba bekapcsolódó valamennyi gyermek egy-egy öko tornazsákot kapott ajándékba a szervezőktől.

Október 12-én a legtehetségesebb 7. és 8. osztályos sportolóink Tóth Zoltán tanár úrral a Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozat szegedi állomásán vettek részt a Városi Sportcsarnokban. A rendezvényen lehetőségük nyílt élsportolókkal való találkozásra, emellett érdekes bemutatókat, nyílt edzéseket láthattak és edzői jelenlét mellett a kosárlabdától a birkózásig több sportágba is belekóstolhattak.

Október 15-én Borovics Nóra végzős osztályával a Szent-Györgyi Albert Agórába látogatott el a Szakmák az Agóra színpadán című programra, ahol – az Iparkamara szervezésében – különféle szakmákkal és középiskolákkal ismerkedhettek meg nyolcadikosaink. Vállalkozó kedvű diákjaink, a Démász munkatársai segítségével kipróbálhatták milyen érzés villanyt szerelni a magasban, de faraghattak és hímezhettek, díszíthettek mézeskalácsot, hegeszthettek szimulátoron – mindenki érdeklődésének és vérmérsékletének megfelelően. Tanulóink körében a rendőri és az egészségügyi munkát bemutató standok bizonyultak a legnépszerűbbnek, hiszen az előbbinél az ujjlenyomat készítés rejtelmeibe avatták be őket, utóbbinál pedig élethű műsebeket szerezhettek.

Október 22-én zárult le az alsó tagozaton meghirdetett hulladékszobor-készítő verseny, melyre a beadási határidőig (szeptember 30-ig) 61 pályamű érkezett. Ezek közül egy független – rajz és technika tanárokból álló- zsűri kiválasztotta az általa legjobbnak ítélt 15 munkadarabot, melyekre egy héten át iskolánk Facebook-oldalán lehetett szavazatokat leadni. A három legtöbb voksot gyűjtő versenyző és a különdíjas (1. Juhász Kamilla 4.a, 2. Maczelka Barnabás 3.a, 3. Bednár Hanna 4.a, különdíj:Bernát Klaudia 4.b) oklevelet és vásárlási utalványt nyert, a többiek édességcsomagot vihettek haza egy-egy oklevél  illetve emléklap kíséretében. Köszönjük a jutalmazáshoz nyújtott anyagi támogatást a KLIK Makói Tankerületének, az SZMK-nak és Gazsó Lászlónak, valamint a szülők segítségét a színvonalas alkotások elkészítéséhez.

Október 22-én iskolánk zsibongójában, majd október 23-án  a városi rendezvényen alsó és felső tagozatos diákjaink (Arany B., Barancsik Zs., Fülöp K., Molnár B., Risch A. 4.o. Mikuska B., Tamucza L. 5.o, Kókai I. 6.o.  Gyenes M.., Jancsik B., Kurunczi N, 7.o., Bobák ., Kiss L., Szabó R.  8.o )közösen adtak műsort az 1956-os események tiszteletére, melynek összeállítói és betanítói Bodzás István és Bodzásné Bozó Mariann voltak.

1956. október 23-ra emlékezve a CSIBÉSZ Csanádpalotai Ifjúságért Közhasznú Egyesület és a DÖK kerékpárváltót szervezett, melyen jelenlegi, leendő és volt tanítványaink, pedagógusok, szülők és a CSIBÉSZ Egyesület elnöke is részt vettek. A rendezvény a nemzeti ünnep délutánján a Zápor Horgásztónál vette kezdetét és bő három órán át tartott. A négy részt vevő csapatnak1956 méteres köröket kellett teljesítenie 10-10 fővel, összesen 23-szor (így kb. 180 km-t kerékpároztak). A napot tábortűzzel és szalonnasütéssel zárták azokkal, akik a hideg ellenére is kitartottak.

Október 31-én Tematikus zöldségnapok program az egészséges táplálkozás fejlesztéséért a TÁMOP 6.1.5 Egy lépés az egészségünkért címmel-Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja keretében városunk önkormányzata egészségnapi programokat szervezett a helyi művelődési házban. A felállított 6 stand közül egy iskolánké volt, ahol Forró Istvánné és Borovics Nóra várta az alkotni vágyó gyermekeket. Pedagógusaink az egészséges táplálkozás legfontosabb alapanyagait (a zöldségeket és gyümölcsöket) felhasználva, kreatív módon vették ki részüket a civilizációs betegségek elleni harcból: ehető szobrokat készítettek az ott megjelent gyerekekkel, s minden alkotás készítőjét gyümölccsel jutalmazták.

Maczelkáné Szabó Mária, a rovat felelős szerkesztője